autoverhuur-software-guide.jpg

Autoverhuur Software - Ultimate Guide (9): API en Technische Implementatie

In het kort...

Goede autoverhuursoftware anno nu beschikt over een architectuur op basis waarvan integraties met derde partijen worden gemaakt (Track en Trace, Boekhouding, Zwarte Lijst). Daarnaast dient er ook een (open) API te zijn waarmee de gegevens vanuit de verhuursoftware naar buiten kan worden ontsloten.

4 min

In deel 8 gingen wij in op de rol van autoverhuursoftware bij het analyseren van (financiële) data en het belang van goede rapportages. We merkten op dat het vervolgens aan jou is om wat met de data c.q. informatie te doen. Analyseer, stel een hypothese op, experimenteer en opnieuw.

In dit deel zoomen wij in op externe aandachtspunten en mogelijkheden die goede verhuursoftware biedt. We gaan in op de technische aspecten en leggen de nadruk op de koppeling met jouw website door middel van een API.

API

Wat is een API

Een API (Application Programming Interface) is een software koppeling waarmee twee softwareapplicaties met elkaar kunnen praten en samenwerken. Het is als het ware de verbinding tussen twee applicaties.

In onze blog over API en Verhuursoftware vergelijken wij een API met een ober van een restaurant. De ober is de verbinding tussen de klant en de keuken. De ober neemt de bestelling op bij de klant en geeft deze vervolgens door aan de keuken. Als het eten klaar is haalt de ober het gerecht op in de keuken en brengt deze naar de klant.

Waarom een API?

Eigenlijk heel simpel: zonder een API praten softwaresystemen niet met elkaar. Met andere woorden, moet je als softwareleverancier alle softwareoplossingen zelf moet maken indien je geen gebruik maakt van API’s. Dit raden wij absoluut aan voor de kern van het softwareproduct, maar niet voor alle mogelijke add-on oplossingen.

In een wereld waarin softwareoplossingen elkaar in een rap tempo opvolgen, is het verstandig om je te focussen op kernzaken. Overige oplossingen die jouw kernproduct verrijken worden veelal beschikbaar gesteld door een andere partij.

Deze overige oplossingen kun je via een API eveneens aan jouw kernproduct toevoegen, zonder dat je de lasten hebt van de ontwikkeling daarvan.

Dit is ook het uitgangspunt van de RentVisie autoverhuursoftware en het onderliggende FrameWork. Wij ontwikkelen alleen de software die de kern van onze oplossingen raakt en nog niet beschikbaar is in de markt. Overige oplossingen integreren wij in onze verhuursoftware FrameWork door middel van een API.

Voorbeelden van veelvoorkomende API-integraties in autoverhuursoftware

Nu je begrijpt waarom het handig en verstandig is om niet alles zelf te willen ontwikkelen, staan we kort stel bij de meest voorkomende API-integraties in Nederlandse autoverhuursoftware:

  • ELENA / Zwarte lijst controle
  • Postcode Aanvuller
  • Track & Trace integratie
  • Rijbewijs Validatie
  • CJIB (boetes)
  • ROB-BOL
  • Boekhouding (Exact)

KYC.png

trackandtrace.png

API voor website en app integraties

Naast de integraties van andere softwareoplossingen in de autoverhuursoftware, is het ook belangrijk dat de autoverhuursoftware beschikt over een goed opgebouwde en gedocumenteerde API.

Dit is onder andere van belang om de autoverhuursoftware te koppelen aan de website van de verhuurorganisatie. Wij raden iedereen aan om dit te doen om diverse redenen. Wij noemen er een paar.

Ten eerste kun je reserveringen vanuit je website direct doorzetten naar jouw verhuursoftware. Hierdoor hoef je geen klantgegevens meer te kopiëren en te plakken en wordt de klant automatisch vanuit de verhuursoftware op de hoogte gebracht over de status van zijn reservering.

Daarnaast kun je het in de autoverhuursoftware geregistreerde wagenpark en prijzen tonen op de website. Hierdoor hoef je voertuigen en voertuigklassen niet dubbel aan te maken (lees: in de software en in je Content Management System).

Ook kun je jouw reserveringsmodule real time maken. Dat wil zeggen dat de klant maar een maximaal aantal per voertuigklasse kunt reserveren. Hierdoor voorkom je dat je veel tijd kwijt bent voor reserveringen waarvoor je geen beschikbaarheid hebt en geen passend alternatief hebt.

Dat laatste (passend alternatief) kun je namelijk eveneens oplossen op de website door in de autoverhuursoftware te werken met zogeheten ‘pool-voertuigen’.

Tot slot, kun je met een goede API een mobiele app maken voor jouw klanten. Hierin kun je denken aan een mobiele app om te reserveren, maar ook een mobiele app in combinatie met self-service check-in. Beide apps bieden wij vanuit RentVisie aan en tevens is het mogelijk over een white-label versie te beschikken.

XML of JSON (Technisch)

Voor de geïnteresseerden: een API heeft geen vast formaat. De tegenwoordig meest gebruikte API-vorm is REST (Representational State Transfer) met JSON (JavaScript Object Notation). JSON heeft als voordeel ten opzichte van het voorheen veelgebruikte XML dat het i) beter leesbaar is, ii) sneller is en iii) in het verlengde ligt van JavaScript.

Cloud Hosting

Een ander technisch punt van autoverhuursoftware betreft de hosting. Hierin zijn de voornaamste opties: i) On-Premise (traditioneel), of ii) in de Cloud (Next Generation).

Bij Cloud hosting maken applicaties gebruik van het Cloud netwerk, een netwerk van servers, in plaats van een connectie met de server die op de locatie staat (on-premise).

Voordelen van Cloud Hosting

Cloud-hosting biedt tal van voordelen ten opzichte van het traditionele on-premise concept. Ten eerste is het flexibeler, doordat je de bandbreedte eenvoudig kan opschalen in piek-uren (bijvoorbeeld op zaterdagochtend). Je betaalt alleen voor de bandbreedte die wordt gebruikt. Daarbij heb je geen investering van een on-premise server. Ook is het betrouwbaarder. Immers, de software wordt gehost op een netwerk van servers in plaats van de server op de locatie. Indien er één van de Cloud servers uitvalt, is er altijd een andere server die het werk over kan nemen. Daarnaast is het gemakkelijker om updates uit te voeren, doordat je als softwareleverancier altijd toegang hebt tot de Cloud. Het is daardoor niet meer nodig dat updates lokaal worden uitgevoerd. Tot slot is het veiliger mits gebruik gemaakt wordt van een goede Cloud provider zoals Oracle of Microsoft.

Bonus: Cloud providers bieden vaak tools om de Cloud omgeving te beheren en door te ontwikkelen. Hierdoor ben je minder tijd kwijt aan programmeren van non-core functionaliteiten.

Case study IBM

“Software developer eZuce sped up deployment by 98 percent and reduced costs by 20 percent when it switched to a high-performing cloud hosting platform.”

Afsluiting

Afsluitend kunnen we stellen dat goede autoverhuursoftware anno nu beschikt over een architectuur op basis waarvan integraties met derde partijen worden gemaakt (Track en Trace, Boekhouding, Zwarte Lijst). Daarnaast dient er ook een (open) API te zijn waarmee de gegevens vanuit de verhuursoftware naar buiten kan worden ontsloten.

Bovenstaande wordt het makkelijkst bereikt door gebruik te maken van Cloud Hosting. Daar zitten overigens nog meer voordelen aan, zoals i) flexibiliteit, ii) pay-as-you-go en iii) betrouwbaarheid.

Meer weten over dit artikel? Kom in contact met de auteur via onderstaande link.

Plan een Afspraak