Bikes

API en Verhuursoftware, een noodzakelijke samenwerking?

In het kort...

Goede verhuursoftware heeft een REST API waarmee je jouw website kunt koppelen. Dit levert een aanzienlijke tijdbesparing op, doordat reserveringen direct in jouw verhuursoftware terecht komen. Daarnaast geef jij jouw klanten een betere ervaring, doordat ze nooit meer achteraf "Sorry, dit artikel is dan volledig uitverhuurd" te horen krijgen.

3 min

Met elf voetballers heb je een voetbalelftal, maar nog geen team. Om van een voetbalelftal een goed team te maken, is vereist dat de voetballers de bal naar elkaar overspelen, elkaar coachen en voor elkaar door het vuur gaan. Met andere woorden, de spelers moeten met elkaar samenwerken.

Dat geldt ook voor verhuursoftware. Onafhankelijk van de branche waarin je opereert, dient jouw verhuursoftware samen te werken met andere software. Dit kan door middel van een API (Application Programming Interface).

Wat is een API?

Een API is een software koppeling waarmee twee (software)applicaties met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor kunnen gegevens tussen systemen worden overgedragen.

In deze blog van Salesforce uit 2019, wordt een API vergeleken met de ober van een restaurant. Hij fungeert als de verbinding (koppeling) tussen jou en de keuken (systemen): hij neemt de bestelling bij jou op, geeft deze door aan de keuken en als het eten laar is dan brengt de ober jouw gerecht naar je tafel.

Sinds de COVID-19 uitbraak wordt de ober steeds meer vervangen door een echte API. Via een QR-code op de hoek van de tafel kun jij direct een bestelling plaatsen bij de keuken. Jouw bestelling wordt geplaatst via de API van de kassasoftware van het restaurant.

Een ander veelgenoemd voordeel is de vliegtuigbranch. In het reserveringssysteem van de luchtvaartmaatschappij kan jij direct zien of er voldoende plek is op de door jou gewenste vlucht. Vervolgens kun je via het reserveringssysteem direct reserveren en betalen. Hiervoor wordt op de achtergrond diezelfde API aangeroepen.

Waarom heeft verhuursoftware een API nodig?

Afhankelijk van hoe uitgebreid verhuursoftware is, zullen er meer of minder koppelingen tussen softwaresystemen bestaan. Het hebben van een API lijkt dus een noodzakelijk iets, maar dit is niet per se het geval.

Bij verhuursoftware is er namelijk veelal sprake van ‘inbound koppelingen’. Externe software - bijvoorbeeld een betalingsprovider zoals Mollie) – wordt gekoppeld aan de verhuursoftware, maar niet vice versa. Hiervoor wordt de API van de externe software gebruikt.

Toch ben ik van mening dat één soort API weldegelijk noodzakelijk is: de zogeheten REST API. Hiermee kan je jouw website koppelen aan jouw verhuurpakket, hetgeen anno nu wordt verwacht door de uiteindelijk klant.

Voorbeeld - De kracht van een REST API

Zoals hierboven aangegeven kan je met een REST API de verhuursoftware koppelen aan jouw website. Het grootste voordeel hiervan is dat jij direct aan jouw klanten kunt laten zien of bijvoorbeeld bepaalde huurartikelen op voorraad zijn, een huurauto beschikbaar is of dat een vliegtuigstoel vrij is.

Hierdoor hoef jij nooit achteraf nee te verkopen (dit bespaart tijd en irritante discussies met klanten) en tegelijkertijd heeft het tonen van ´nog maar 1 beschikbaar´ een positief effect op het aantal conversies. Denk maar aan websites als booking.com, die veel geld heeft verdiend met het tonen van dit soort (in hun geval misleidende) reclame.

API-Availability.jfif

Een ander goed voorbeeld van de kracht van de REST API komt de hoek om als je het hebt over het tonen van jouw huurartikelen. Ik heb veel websites gezien die voor ieder huurartikel/huurvoertuig een handmatige pagina bevat, maar waarvan de informatie niet meer up to date is. De prijzen zijn bijvoorbeeld reeds aangepast, of het huurartikel/huurvoertuig wordt überhaupt niet meer verhuurd.

Op basis van de REST API kun je relatief eenvoudig alle huurartikelen aanroepen de bijbehorende kenmerken zoals de prijzen, de afbeeldingen en de specifieke kenmerken. Dit zorgt niet alleen voor een duidelijke structuur en inzichtelijke informatie bij de klant, maar helpt je ook bij de online vindbaarheid in de zoekmachines (SEO).

API-Call.png

Rest API response (JSON) naar Alle Huurvoertuigen en Specifieke Huurvoertuig

Conclusie

Goede verhuursoftware beschikt over tenminste een REST API om de verhuursoftware te koppelen met jouw website. Dit stelt je in staat om een real time verhuurwebsite te bouwen, waarmee je de beschikbaarheid van jouw huurartikelen kunt garanderen, op een eenvoudige website zoekmachine vriendelijke content kunt publiceren en de volledige flexibiliteit behoudt om alles te maken zoals jij wilt.

Wil jij weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op